Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.
Winnica Kraków
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem podawać ryby?
Stara zasada mówi, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.