Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zwykle z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film