Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. jak przygotować kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film